Värderingsskolan

Du kan låna på allt som har ett andrahandsvärde och som vi kan förvara och hantera på ett lämpligt sätt. Det kan vara guldsmycken, silver, ädelstenar, klockor, musikinstrument, nyare elektronik, antikviteter och liknande.
Vi har experter inom alla områden som gärna hjälper dig göra en värdering av dina värdesaker.

Vill du veta vad dina saker är värda kan du komma till något av våra kontor, ringa oss, söka själv i vårt arkiv eller använda vår onlinevärdering.

Är det äkta guld?

För att ta reda på om dina smycken är av guld kan du först leta efter stämplar. Du kan även titta på färgen. Rent guld tappar inte färgen eller missfärgas.

Har du en våg kan du själv uppskatta hur mycket du kan låna. Dagens guldpris hittar du här.

Lilla diamantskolan

Det kan vara svårt att se om en diamant är äkta med blotta ögat. Ofta måste man använda sig av diverse maskiner för att säkerställa diamantens äkthet. Det man kan ha i åtanke är att de flesta ädelstenar har någon form av defekt i sig och att helt rena och vita diamanter är väldigt ovanliga och väldigt dyra.

Diamantens fyra C.

Diamanter värderas efter vikt (Carat), klarhet (Clarity), slipning (Cut) och färg (Color).

Carat

Carat är diamantens vikt. Är stenen briljantslipad kan du få en uppskattning om diamantens carat genom att mäta din diamant på bredden. Vill man veta diamantens exakta carat måste man ta ut den ur smycket och väga den.

Klarhet (Clarity)

Med klarhet menas hur många och hur stora inneslutna mineraler eller sprickor det finns i diamanten. Tumregeln är ju mindre desto bättre.

Slipning (Cut)

En diamant kan slipas till många olika former, t.ex. briljant, prinsess, droppe, kudde, hjärta och radiant. Det är symmetrin i slipningen som bestämmer kvalitén. En välslipad briljant ska ha 57 fasetter.

Färg (Color)

Diamanter delas in efter färgton. Ju vitare, desto mer värdefulla.

River – exceptionellt vit
Top Wesselton (TW) – sällsynt vit
Wesselton (W) – vit
Top Crystal – mycket lätt tonad vit
Crystal – lätt tonad vit
Top Cape – tonad vit
Cape – tonad
Light Yellow – ljust gultonad
Yellow – gultonad